مهارت خودآگاهی یکی از مهم ترین مهارت های زندگی برای نوجوانان است و نخستین جنبه ای که نوجوان باید در آن به خودآگاهی دست یابد، خودآگاهی نسبت به شرایط جسمانی خود میباشد.
والدین برای خودآگاهی جسمانی نوجوانشان باید اول از همه به آنها کمک کنند تا نسبت به تمام ویژگی های ظاهری و جسمانی خودشان شناخت پیدا کنند. به عنوان مثال هر نوجوان باید از رنگ پوست، رنگ چشم، قد، وزن، فرم بینی، موها و ابروها و تک تک مواردی که در وضعیت ظاهری و جسمانی او موثر است آگاه باشد و حتی نسبت به خستگی، گرسنگی، میزان خواب، درد جسمانی و بیماری که بر شرایط جسمانی آنها تاثیرگذار می باشد نیز باید آگاه باشند و مدیریت این موارد را نیز به عهده بگیرند.
زمانی که به نوجوان در شناخت موارد ذکر شده کمک می کنید این نکته را باید به آنها آموزش دهید که هر انسانی زیبایی مخصوص به خودش را دارد و به نوجوان هم کمک کنید زیبایی های منحصر به فرد خود را پیدا کند و همچنین باید بداند تمام اعتماد به نفسش نباید وابسته به وضعیت جسمانی، تیپ و ظاهرش باشد و مهارت ها و توانمندی های او نیز در شکل گیری و تقویت اعتماد به نفسش تاثیرگذار است.
نکته بسیار مهم دیگر اینکه در دوران بلوغ و به ویژه در اوایل دوران نوجوانی، تغییرات ظاهری و جسمانی زیادی در نوجوان ها اتفاق می افتد و باید خصوصیات این دوران را به نوجوان ها اطلاع دهید و آنها را از نشانه هایی مثل جوش صورت، بزرگ شدن بینی و سایر تحولات جسمانی و ظاهری اگاه کنید و بدانند این تغییرات موقتی است و بعد از دوران بلوغ از بین خواهد رفت، تا این مسائل باعث نگرانی و آشفتگی آنها نشود و به خوبی بتوانند مدیریت کنند.
اگر در مورد ویژگی جسمانی و ظاهری خاصی احساس نگرانی دارند، به فرزندتان توضیح دهید که بعضی خصوصیات جسمانی قابل تغییراند و بعضی از آنها غیرقابل تغییراند. مواردی که قابل تغییر هستند در سن مناسبی که پزشک متخصص تشخیص دهد می تواند این تغییر را ایجاد کند اما در مورد بخش های غیرقابل تغییر به این نکته که هر کسی زیبایی های مختص به خود را دارد و تمام اعتماد به نفس ما را نباید ظاهرمان شکل دهد اشاره کنید.
در نهایت اگر با همه ی این آموزش ها همچنان ناراحتی، اضطراب و نگرانی نوجوانتان نسبت به شرایط ظاهری و جسمانی اش بیش از حد بود و ادامه داشت حتما به متخصص مراجعه کنید.
برای ارتباط با روانشناسان مرکز تخصصی روان شناسی آترینا با شماره های 09196510590 - 02122684075 در تماس باشید.
تهیه شده در دپارتمان مطالعه و تحقیق کانون روانشناسی آترینا
نویسنده : روزبه باغی - روانشناس بالینی