مادران و پدران گرامی
دوران نوجوانی، پر از موقعیتهاییه که نوجوانان باید انتخابهای سخت بگیرن، و تکنولوژی، چه بخوایم چه نخوایم، در قلب این تصمیمهاست.
دورانی پر از کشمکش که نوجوانان با انتخابهای سخت روبهرو هستند و تکنولوژی، مانند آینه، نیازهای درونشون را نشان میدهد.
میفهمم که استفاده از گوشی، شبکههای اجتماعی و بازیها جذابن، و البته گاهی زندگی نوجوانانمان را از تعادل خارج میکند.
مشاوران کانون با توجه ویژه به «تئوری انتخاب» ، به مهارتجوها کمک میکنند تا انتخابهای عمیقتر و هوشمندانهتری داشته باشند.
«تئوری انتخاب» میگه همه رفتارامون برای برآوردن پنج نیاز اساسیه: عشق و تعلق، قدرت، آزادی، تفریح و بقا.
اغلب با این سوال از شما مواجه هستم که؛ مگه قانون گذاری قرار نیست این چالش رو مرتفع کنه؟!
برای پاسخ به این سوال از همکارانم در کانون مشورت کردم و با چند مثال به رویکرد و اثر تشخیص صحیح و علمی، اثر اراتباط موثر بین مشاور و نوجوان در جلسات مشاوره می پردازیم.
بنابر این به عنوان مثال ؛ فرض کنید پسرتون هر روز ساعتها تو یه بازی آنلاینه و حس میکنه اونجا «قهرمانه». مشاور باهاش یه تمرین میکنه و میگه: «بیا یه هفته این حس قدرت رو تو بازی دنبال کن، یه هفته هم تو یه پروژه واقعی مثل ساختن یه وسیله یا کمک به یه خیریه و یا نصف وقتت رو بذار برای کمک به یه کار خونه.
آخر هفته، بنویس کدوم بهت حس قویتری داد». پسرتون بعد از این مقایسه، میفهمه که قدرت واقعی تو دنیای واقعی، عمیقتر از یه بازیه و خودش انتخاب میکنه که تعادل رو نگه داره.
؛
دخترتون تو تیکتاک مدام ویدیو درست میکنه، ولی اگه بازدیدش کم باشه، عزتنفسش میشکنه. مشاور با تکنیک «ارزیابی نیازها در بلندمدت» باهاش کار میکنه و میگه: «سه ماه هر روز ویدیو بساز و فقط دنبال تفریح باش، نه لایک. بعد ببین حس آزادیت بیشتر شده یا وقتی دنبال تأیید بقیه بودی؟».
بعد از این تجربه، دخترتون خودش میفهمه که ساختن ویدیو برای لذت خودش، بهش حس بهتری میده تا وابستگی به نظر بقیه، و این انتخاب رو تو زندگیش جا میندازه
؛
فرض کنید بچهتون تو یه گروه چت، با دوستاش درگیر یه بحث سنگین شده و میخواد با یه پیام تند، خودش رو ثابت کنه.
مشاور یه تمرین پیشنهاد میده: «یه هفته هر وقت عصبانی شدی، به جای پیام دادن، یه نامه به خودت بنویس که چرا این موضوع برات مهمه. بعد ببین نیازت به قدرت با این کار برآورده میشه یا با دعوا؟». نتیجه این کار، اینه که میفهمه نامه نوشتن، هم ذهنش رو آروم میکنه، هم رابطهش رو حفظ میکنه، و خودش این روش رو ادامه میده.
؛
پسرتون شبها تا دیروقت چت میکنه و صبحها بیحاله، ولی میگه «فقط اینجوری آزادم». مشاور باهاش یه «نقشه انتخاب» میکشه و میگه: «بیا دو هفته امتحان کنیم: یه هفته تا ۱۲ چت کن، یه هفته تا ۱۰ تمومش کن و جاش یه کار آزادانه مثل نقاشی یا ورزش کن. آخرش بگو کدوم حس آزادیت رو بیشتر کرد».
بعد از این آزمایش، خودش میبینه که آزادی واقعی تو تعادله، نه تو بیخوابی، و این انتخاب رو به یه عادت تبدیل میکنه.
اگر مایلید نوجوانتان، تکنولوژی را تبدیل به ابزار رشد کند و نه یک تله، ما در «کانون روانشناسی نوجوان» کنارتان هستیم.
بیاید با هم، بهشون آموزش بدیم که در این دنیای دیجیتال، هم آزاد باشن، هم مسئولیتپذیر.
این تجربه میتونه زندگیشون رو تغییر بده و آرامش رو به خونهتون بیاره!
با احترام، مرجان مشک آبادی مدیر موسسه کانون روانشناسی نوجوان
زمستان 1403